Stralen

Wat is "stralen" nou eigenlijk ?

Wat is stralen en waarom heet het niet gewoon zandstralen, zo kennen we het toch al jaren ? Het echte “zandstralen” (met echt zand dus) is wegens de gezondheidsrisico's (silicose, pneumoconiose) sinds de jaren vijftig niet meer toegestaan in Nederland. Het Zandstraalbesluit, waarin dit verbod was opgenomen en dat in 1957 in werking trad, was een uitvloeisel van de Silicosewet. Toch kent iedereen gek genoeg het woord zandstralen nog steeds. Tegenwoordig spreekt men in de branche in algemene term dan ook liever over “stralen”.

Stralen is een bewerkingstechniek, waarbij met zorgvuldig geselecteerd straalmiddel als het ware het oppervlak wordt “bekogeld”.

Hierdoor kunnen o.a. mechanische eigenschappen worden verbeterd, maar ook oppervlakken worden ontdaan van verontreinigingen en al naar gelang licht of sterk opgeruwd. Hierdoor verandert ook de oppervlaktestructuur.

Bij De Straal Zaak maken we gebruik van een compleet gesloten systeem. Dat wil zeggen dat er geen stof vrijkomt in de buitenlucht en dat het straalmiddel zo veel mogelijk wordt hergebruikt. In onze royale cabine met een oppervlakte van 8 x 4 meter en een werkhoogte van 3 meter, kunnen we vele objecten professioneel stralen volgens de laatste technieken.


Techniek


Bij stralen kan worden gekozen uit diverse korrelgroottes. Meestal wordt er een speciale “bedrijfsmix” gemaakt van verschillende korrelgroottes naar gelang de meest voorkomende straalwerkzaamheden. Een mix kan altijd weer aangepast worden als toepassingen vragen om een andere bewerking/afwerking.

Bij de Straal Zaak maken we gebruik van drukstraaltechniek. Dit is een techniek waarbij met een zeer groot volume aan lucht bij relatief weinig druk het straalmiddel vanuit een straalketel aangevoerd wordt en zo middels een straalslang met daarop de straalkop op het te bewerken oppervlak gestraald wordt . In de galerij vind je een aantal projecten die op deze wijze zijn gestraald.